De kans dat je iets overkomt als je in de buurt van een windmolen bent, is uiterst klein. Het is een fabel dat windmolens kunnen afbreken door fabricagefouten of door fouten bij de installatie van een windmolen. Windmolens worden geproduceerd en geplaatst volgens strikte regels en er zijn strenge kwaliteitscontroles waarbij van tevoren de veiligheidsvoorschriften zijn vastgesteld. Fabrikanten en installateurs volgen deze richtlijnen om ervoor te zorgen dat windmolens veilig en betrouwbaar zijn.
Moderne windmolens zijn ontworpen om bestand te zijn tegen harde wind en extreme weersomstandigheden. Ze worden geïnstalleerd op solide funderingen en regelmatig onderhouden en geïnspecteerd om de veiligheid te waarborgen.
Incidenten waarbij onderdelen van een windmolen afbreken zijn heel zeldzaam. In Zeewolde is men een onderzoek gestart naar de oorzaak. Zo kan men leren van wat er mis kan gaan en voorkomen dat het weer gebeurt. Het energiebedrijf laat weten dat uit de laatste inspecties geen zaken waren geconstateerd die duidden op acuut gevaar. De turbines in het windmolenpark in Zeewolde zijn in 1998 geplaatst, het gaat dus om een wat ouder model. Dit type windmolen staat nergens anders meer in Nederland.
Inmiddels zijn de veiligheidseisen voor windmolens van nu vele malen strenger dan de maatregelen van 25 jaar geleden. Er wordt lering getrokken uit de resultaten van het onderzoek waarbij ook wordt gekeken of de inspecties van windmolens nog beter kunnen.
De groei van windenergie draagt bij aan de transitie naar een duurzaam energiesysteem. Door de feiten van de fabels te scheiden, kunnen we ons een meer objectief beeld vormen van de veiligheid en betrouwbaarheid van windmolens.