Webinar samenwerking energiecoöperaties RES West-Overijssel

05-01-2021 1210 keer bekeken

Zowel ambtelijk als politiek is er in West-Overijssel groot draagvlak voor lokaal eigendom. De energiecoöperaties zijn daarbij belangrijk en willen met elkaar samenwerken, bijvoorbeeld in een bovenlokaal zoekgebied. Maar hoe doe je dat? Hoe geef je zo'n samenwerking vorm en wat zijn do's en don'ts?

Op 17 december organiseerde de RES-regio West-Overijssel een webinar over samenwerking tussen energiecoöperaties. Doel van de webinar is om inspirerende voorbeelden te geven hoe je als energiecoöperaties kunt samenwerken en inzicht te geven in de ondersteuningsmogelijkheden die de provincie Overijssel biedt aan energiecoöperaties. Zo'n 25 vertegenwoordigers van energiecooperaties keken live mee op de videostream en stelden vragen via de chat. De livestream is na de uitzending nog eens 25 keer bekeken. 

De webinar werd afgetrapt door Tonnie Tekelenburg, een van de oprichters van LochemEnergie en sinds 2018 als projectleider in vaste dienst bij LochemEnergie. Tonnie liet ons zien hoe LochemEnergie samenwerkt met andere partijen om projecten gerealiseerd te krijgen. Een van die samenwerkingen is IJsselwind, een samenwerking van vier cooperaties en een waterschap die samen drie windmolens realiseren in Zutphen. 

Wijnand Jonkers, projectleider Energie en Duurzaamheid bij Natuur en Milieu Federatie Utrecht, ondersteunt energiecoöperaties in de provincie Utrecht. Hij liet ons zien hoe zij een projectleiderspool hebben opgezet voor de energiecoöperaties in Utrecht. 

Tot slot kwamen Linda van IJzendoorn, projectleider Energie en Duurzaamheid bij Natuur en Milieu Overijssel, en Gerard Brakke, Initiatieven Makelaar van Natuur en Milieu Overijssel en daarnaast voorzitter van Groen Gebogen in Dalfsen, aan het woord. Linda en Gerard lieten zien op welke manier NMO, Nieuwe Energie Overijssel en de provincie Overijssel lokale energie-initiatieven in onze regio kunnen ondersteunen.  

Hieronder kun je de webinar Lokaal Eigendom terugkijken. Als je de film niet ziet, accepteer dan even de cookies van derden, dan verschijnt de film vanzelf in beeld. 

 

Cookie-instellingen