Storm: Blog van Kristel Lammers

22-02-2022 753 keer bekeken

Op de dag van storm Corrie sprak minister Jetten met omwonenden van een windproject in Nieuwleusen. Kristel Lammers was erbij en voelde verbondenheid en energie. ‘Als het gesprek altijd zo zou gaan als nu, dan vinden we de weg naar een schone toekomst zeker,’ schrijft zij in haar nieuwste blog.

Op de dag van storm Corrie sprak minister Jetten met omwonenden van een windproject in Nieuwleusen. Kristel Lammers was erbij en voelde verbondenheid en energie. ‘Als het gesprek altijd zo zou gaan als nu, dan vinden we de weg naar een schone toekomst zeker,’ schrijft zij in haar nieuwste blog.

Storm Corrie gaat tekeer op de dag van het werkbezoek van minister Rob Jetten van Klimaat en Energie aan de windmolens in Nieuwleusen. Het is een opsteker van formaat dat het eerste werkbezoek van de nieuwe minister in het teken staat van de RES. Als de storm maar geen roet in het eten gooit, denk ik ’s morgens aan het ontbijt.

Al kijken we in de energietransitie niet op van een stormpje of een beetje tegenwind. Zeker niet in deze tijd met al z’n onzekerheden. Met een nieuw kabinet, de naderende verkiezingen voor de gemeenteraad en een aantal onzekere ontwikkelingen, zoals het Nevele Arrest over de milieunormen voor windmolenparken. Het nieuwe kabinet is nog niet overal duidelijk over, sommige onderwerpen hangen nog in de lucht en de onzekerheid creëert z’n eigen dynamiek. In tijden van twijfel, wordt er volop gespeculeerd. Waarom staat er in het regeerakkoord niet dit? Waarom wordt de RES nergens genoemd? Zien ‘die anderen’ – het rijk, de Haagse politiek, - de risico’s of zorgen niet? Voor je het weet ontstaan kleine opstootjes waarin de energie weglekt, terwijl er feitelijk meestal niet meer aan de hand is dan onuitgesproken zorg, twijfel of vragen.

Onzekerheid kleeft de energietransitie onvermijdelijk aan, hoe ga je ermee om? Een poos geleden las ik een stuk van filosoof-cabaretier Tim Fransen over de troost van de stoïcijnse filosofie in tijden van tegenslag, teleurstelling of crisis. Hij citeert de vrijgelaten slaaf Epictetus. ‘We moeten zo goed mogelijk doen wat in onze macht ligt, en voor de rest met de omstandigheden omgaan zoals ze nu eenmaal zijn.’ En keizer Marcus Aurelius: ‘Wees als de rots waartegen de golven zonder ophouden breken. Hij is onwrikbaar en eromheen komt het bruisende water tot rust.’

Het zijn geruststellende noties in deze tijd met z’n voortdurende ophef, snerpende oordelen en beledigde partijen. Ik haal er de ingrediënten uit voor een blij gemoed: niet reageren op elk incident, onzekerheid aanvaarden en uitgaan van vertrouwen zolang er geen signalen zijn die wantrouwen rechtvaardigen.

De minister arriveert iets later dan gepland in Nieuwleusen. In 2008 waren daar acht windmolens geplaatst die nu in buitenlandse handen zijn. Reden voor de energiecoöperatie Nieuwleusen Synergie om het initiatief te nemen voor de twee nieuwe molens, maar dan zo dat het geld in de eigen gemeenschap blijft. Aan tafel bij één van de inwoners komt alles aan de orde. Hoe het is om dichtbij windmolens te wonen. Dat het belangrijk is de buurt bij elkaar te houden en in gesprek te blijven bij het realiseren van lokaal eigendom. De rol van de bestuurlijk trekker, de provincie en de gemeenteraad. De duizend dilemma’s van de regionale energiestrategie. Jetten is geïnteresseerd, luistert en vraagt honderduit. Hij zegt het zich bewust te zijn dat lokale bestuurders niet altijd de steun van het rijk hebben ervaren. En dat hij dat anders wil doen. Later staan ze met z’n allen op laarzen in de regen onder de beschutting van een windturbine die nog draait, ondanks de storm: de minister, de inwoners en de mensen van de coöperatie, de lokale bestuurders. Van een afstandje kijk ik toe. Verbondenheid en energie in één beeld gevangen. We weten nog niet de helft van wat gaat komen, denk ik, maar als het gesprek altijd zo zou gaan als nu, dan vinden we de weg naar een schone toekomst zeker.  

Kristel Lammers is directeur van NP RES

Cookie-instellingen